Livsmedel och kosttillskott
Hampfrön är goda och nötiga med ett knastrigt fiberrikt skal och en saftig kärna. Hampfrön är dessutom ett riktigt klimatsmart och högkvalitativt livsmedel!
Fröna är en källa till livsnödvändiga näringsämnen från en koldioxidpositiv, miljöfrämjande växt som tillför mer än den tar av Moder Jord.
Hampfrön innehåller högkvalitativa nyttiga fettsyror i en bra ratio, inklusive gammalinolensyra (GLA), och är rika på lättillgängligt protein.
Hampans frö är fysiskt sett en nöt, men den innehåller inga nötallergener. Smaken påminner om pumpafrön när de är hela och när de är skalade smakar de likt pinjenötter. Man kan använda dem i både söta och salta sammanhang. Hela frön är speciellt goda rostade med lite havssalt som en snack, i brödbak eller på en smulpaj. Man kan även grodda de hela fröna. Skalade hampafrön kan man använda i t.ex. smoothies, pesto, müsli eller att strö över en sallad.
Hampfröolja innehåller 0 % kolesterol och över 70 % omättade fettsyror; Linolsyra, Alfa-linolensyra samt en del Gamma-linolensyra i perfekt proportion till varandra. Kroppen behöver dessa fettsyror för produktion och reglering av vissa hormoner, samt underhåll av immunsystemet och metabolismen. Oljan kan användas både utvärtes och invärtes.
Av frökakan som blir kvar efter oljeframställning kan man mala mjöl som är glutenfritt och gör sig utmärkt i pasta, blinis, pannkakor, knäckebröd eller limpor tillsammans med andra mjölsorter. Ger saftighet och god nötig smak i bakverk. Det kan även användas som fiber- och proteintillskott i smoothies.
Hampprotein är en helt naturlig produkt som är gjord av endast hampfrön.
I hampfrön finns inget THC oavsett om det är industrihampa eller inte.